Kardamom

Elettaria cardamomum (L.) Maton - Kardamom

A gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó faj.

A növény Délkelet-Ázsiában, Sri Lankán, Malajziában és Indonéziában őshonos. Elsősorban a nedves, esős élőhelyeket kedveli, fényigényes faj, de a közvetlen napfényt nem szereti. Számos trópusi vidéken termesztik.


2-3 méter magasra növő lágyszárú növény. Levelei 40-60 cm hosszúak, lándzsásak, a szárat körülölelik. Érdekessége, hogy a tövében növő virágos szár csupán 30-50 cm-es. A virágzat színe a fehértől a halványliláig terjed. Termése 1-2 cm hosszú, zöldessárga tok, melynek három rekeszében 15-20 drab apró, fekete mag található, melyek aromásak, illóolajat, zsírolajat, keményítőt, cukrot tartalmaznak.


Magját már ősidők óta felhasználják. Fő exportőre India és Srí Lanka volt. A közelmúltban Guatemala a malabari típus jelentős termelőjévé vált, napjainkban a világ legnagyobb teermelője. A kardamon a curry egyik fő összetevője, kávék, teák ízesítésére is használják. A magokat általában tokkal együtt értékesítik, mivel azok aromáját önmagában gyorsan elveszíti.
A magok főzetét emésztési (hasmenés, vérhas, puffadás, székrekedés), légzőszervi (asztma, hörghurut, mandulagyulladás, köhögés), ideg- és vesebetegségek, fülfájás kezelésére használják. Alkoholos kivonatát puffadás ellen, magvait emésztési zavarok, hányinger, szájszag ellen használják.


Hat év alatti gyermekeknek, illetve légúti allergiás vagy más illóolajokkal szemben ismert túlérzékenységben szenvedő személyek számára használata nem javasolt. Nem ajánlott gyomor- és nyombélfekélyben, irritábilis bél szindrómában, fekélyes vastagbélgyulladásban, Crohn-betegségben, májbetegségben, epilepsziában, Parkinson-kórban vagy más neurológiai betegségben szenvedő betegek számára sem.

A kardamommag az ázsiai és arab konyha gyakori fűszere. Az indiai Maszala és curryporok, valamint a Maszala Chai fő összetevője. A Ghí, a Laddu szintén tartalmaz kardamomot. Az európai konyhában a fűszert elsősorban karácsonyi süteményekben, például a mézeskalácsban, kekszekben, de kolbászokban, likőrökben, csokoládéban és fűszerkeverékek összetevőjeként is használják. Skandináviában a kardamom az édes pékáruk (pl. a svéd kanelbulle vagy a finn pulla) és a forralt bor (glögg) jellegzetes összetevője is. Az arab mokka elkészítésekor gyakran adnak kardamomot a kávéhoz. 


A zöld kardamom három fajtája a következő:


A Malabar (a) keralai őshonos fajta. Ezeknek a növényeknek a virágfürtjei (amelyek a hüvelyeket hordozzák) vízszintesen nőnek a talaj mentén.


A Mysore (b) Karnataka őshonos fajtája. Ezeknek a növényeknek a virágfürtjei függőlegesen felfelé nőnek. A Mysore fajta azonban az elmúlt évtizedekben visszaszorult az ellenállóbb és jobb terméshozamú „Green Gold” fajta megjelenése miatt, és ez a Keralában leggyakrabban betakarított kardamomfajta.


A Vazhuka (c) a Malabar és a Mysore fajták között természetesen előforduló hibrid, és a tövek nem függőlegesen vagy vízszintesen nőnek, hanem a kettő között.

 

Linkek:

Házipatika: Kardamom: ezért fogyasszuk mindennap

Wikipédia

Elérhetőségeink

Levélcím:
9401, Sopron
Pf.: 132

Cím:
Soproni Egyetem,
Egyetemi Élő Növénygyűjtemény,
9400, Sopron,
Bajcsy-Zsilinszky u. 4.

Iroda telefon:
(36 99) 518-184
(36 99) 518-225

e-mail:
botan@uni-sopron.hu

honlap:
botanikuskert.uni-sopron.hu