Mi is az a vajfa?

Vajfa, karitéfa (Vitellaria paradoxa)

A fajt Karl Friedrich von Gaertnernémet botanikus írta le elsőként. Szinoním neve: Butyrospermum parkii

Az idősebb példányok 200 - 300 évig is eléldegélnek, melyeknek a törzsátmérője akár az egy métert is elérheti. Az első termések a fák 15 éves korában jelennek meg, de igazából 30 éves koruk körül fordulnak termőre. A legjobb minőségű termést 50 és 100 év körüli fák adják. Telepítésük, termesztésük tehát csak hosszabb távon térül meg.

Bőrszerű levéllemezeik hullámosak, jellegzetes erezetűek. Zöld termései a közönséges dióéhoz (Juglans regia) hasonlóak.

 

Egy fa megközelítően 20 kg nyers termést hoz, amelyből nagyjából 1 kg körüli karitévaj, más néven shea-vaj nyerhető ki. A termésekben található vöröses, barnás fényes, csonthéjas magvak egy kicsit a Balkánról származó vadgesztenyére (Aesculus hippcastanum) emlékeztetnek. Termését az emlősök, főként az elefántok terjesztik.

 

15 méterre növő fa Afrika szavannáin él. A legoptimálisabb termőhelyei Maliban (631 USD), Elefáncsontparton (1.475 USD), Burkina Fasóban (210 USD) és Szudánban (2.242 USD) találhatóak. Az egy főre jutó GDP-ket zárójelben tüntettem fel. Nem kimondottan gazdag régiók.

A termés összeszedése és feldolgozása, mivel rengeteg kézimunkát igényel, több százezer nőnek ad munkát. Az összegyűjtött, terméseket földbe ásott gödrükben 4-5 hónapig fermentálják, majd a húsos termésfalat eltávolítják róluk. Ezután a termést megmossák, összetörik, kemencében pirítják majd összepasszírozzák. Az így kinyert híg, barnás massza tetejéről eltávolítják a szennyeződéseket és a maghéjak maradványait. Ezután többszöri forralás és szűrés után, hideg préseléssel kapják meg a karitévajat.. A szürkésfehér színű vajat ezután vízzel átgyúrják, majd többszöri mosással kifehérítik. Nagyjából két napi munka szükséges a megfelelő minőségű, kozmetikai célokra alkalmas vaj előállításához.

A fehéres, vajszerű anyag nagyon hasonlít a kakaóvajhoz. Mivel szintén ehető, ezért gyakran használják annak helyettesítésre, és nagy szerepe van a tradicionális konyhában. Nem véletlenül nevezik a karitévajat Nyugat-Afrika aranyának.

A terméknek nagyon kiváló kozmetikai tulajdonságai vannak, ami arra vezethető vissza, hogy az összetétele nagyon hasonlít az emberi bőr által termelt zsírokéhoz. Ezenkívül tartalmaz még A-, E- (tokoferol), F vitaminokat is. Antioxidáns hatása miatt valóban lassítja az arcbőr öregedését, serkenti a sejtek anyagcseréjét, hidratálja a bőrt, így védelmet nyújt annak kiszáradása ellen, valamint lassítja a ráncok képződését. Még a napégés ellen is védi a bőrt. Elősegíti a sebek gyógyulását és kiválóan használható a repedezett, pikkelyes bőr kezelésére. Ekcéma és nehezen gyógyuló sebek gyógyítására is megfelelő. Alkalmas a terhességi csíkok és a pattanások kezelésére is. Az afrikai őslakosok ősidők óta ismerik ezeket a tulajdonságait.

A kozmetikai ipar elsősorban testápolók, tusfürdők, samponok és arckrémek alapanyagaként, összetevőjeként használja. Mivel a karitévaj, kis mennyiségben ugyan, de természetes latexet is tartalmaz, ezért az arra érzékeny bőrű embereknél allergiás reakciót válthat ki. Bőrre ártalmas adalékanyagok, kemikáliák azonban nem találhatók benne.

 

 

 Ajánlott linkek: Ismerjük meg a Shea vaj gyógyhatásait!

Wikipédia

Elérhetőségeink

Levélcím:
9401, Sopron
Pf.: 132

Cím:
Soproni Egyetem,
Egyetemi Élő Növénygyűjtemény,
9400, Sopron,
Bajcsy-Zsilinszky u. 4.

Iroda telefon:
(36 99) 518-184
(36 99) 518-225

e-mail:
botan@uni-sopron.hu

honlap:
botanikuskert.uni-sopron.hu